Surdeigsbrød

Å lage surdeigsbrød bygger på gammel baketradisjon. Å bake surdeigsbrød tar tid, men belønningen blir smakfulle og holdbare brød.
Når du først får lagd deg en surdeigsstarter, kommer du til å bli hekta!

IMG_7144.JPG

Begynn med surdeigsstarteren Ingredienser:
2 kopper vann
2 1/4 teskje tørrgjær
3 1/2 kopp hvetemel
2 spiseskjeer sukker

Fremgangsmåte:
Ha vannet i en bolle og tilsett tørrgjær og bland godt. La gjærblandingen stå i 2 minutter før du tilsetter mel og sukker.
Dekk surdeigsstarteren med plast og oppbevar den i romtemperatur.
Rør i starteren hver 12. time i 4 dager. På dag 5 ha 4 kopper mel, 2 teskjeer salt og 1 1/4 kopp vann i en rørebolle. Tilsett 1 kopp av surdeigsstarteren. Elt deigen i 10 minutter med en kjøkkenmaskin. Mens deigen elter ha surdeigsbasen i en lufttett beholder og sett i kjøleskapet. Nå har du en base som du kan bruke til å bake surdeigsbrød når som helst. Surdeigsstarteren må “mates” med 1 teskje med sukker en gang i uken. Når det minker på surdeigsstarteren tilsett en kopp mel og en halv kopp vann for å fylle på basen.

Tilsett mel i en rørebolle og ha den eltede deigen i bollen. La deigen heve i 12 timer.

Du kan enten velge å steke brødet rett på bakestein, på et stekebrett eller du kan bake brødet i en jerngryte. Jeg foretrekker å bake brødet i en jerngryte. Forvarm ovnen til 250 C. Jerngryta setter du i såfall inn i stekeovnen i god tid slik at den er skikkelig varm. Nå brødet har hevet i 12 timer, hvelv brødet over på bakepapir, eller oppi jerngryta. Legg på lokk på gryta. La brødet steke i 30 minutter. Ta av lokket og la brødet steke uten lokk i 15 minutter til, eller til det har fått en gyllen overflate.

IMG_7117.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s